Scoutdräkten

Vi scouter känns lätt igen när vi bär den blå scoutskjortan eller andra blå scoutkläder. På scoutskjortan fäster vi märken för att berätta vad vi gjort, tillhörighet och vilka intressen vi har.

Grundplaggen i scoutdräkten är en scoutskjorta -t-shirt, -piké med märken och scouthalsduk med sölja. Scoutskjortan med tillhörande halsduk har varit scouternas kännetecken sedan rörelsen startade i England 1907. När alla har samma kläder ser man inte vem som är fattig eller rik och det skapar gemenskap. Det finns många andra grupper som också skaffar sig gemensam tröja eller dräkt för att markera sin grupptillhörighet och för att stärka sammanhållningen, till exempel fotbollslag.

Vår scoutdräkt

Sedan 2007 har alla scouter i Sverige en gemensam scoutdräkt. Det finns flera olika plagg att välja mellan: kort- eller långärmad skjorta, kort- och långärmad t-shirt samt pikétröja. Färgen är petroleumblå.

Tegs scoutkår har en egen kårhalsduk som är röd med ett kantband som är i färgerna utifrån kårens tidigare kårhalsduk som var vävd och mönstret hämtat från en skotsk tartan. Den officiella gemensamma halsduken för Scouterna är mörkblå och kantad med ett gult band som har scouternas märke i mörkblått.

För att fästa halsduken använder du sölja. Förutom den du kan köpa i scoutshoppen kommer du att få chansen att få egna personliga söljor. Då och då gör vi egna söljor på scoutmöten och läger.

Köp scoutdräkten

Du kan själv köpa scoutdräkten och andra snygga scoutkläder och massor av coola scoutprylar i Scouternas egen shop.

Kåren har tagit fram ett märkespaket som du kan köpa efter du beställt din första egna scoutskjorta eller beställt en ny när din gamla blivit för sliten eller att du vuxit ut den. Märkespaketet kostar 50 kr och innehåller följande märken:

Tegs scoutkår
WOSM (för samtliga) eller WAGGGS (endast tjejer)
Distriktsmärke (Västerbotten-Ångermanlands scoutdistrikt)
Sverigemärket
EU-märket

Fler märken och märkesplacering hittar du här

Har du en gammal skjorta som du vill sälja eller önskar köpa en skjorta secondhand?

Scoutshopens vision är att jobba så eko och reko som möjligt. Som en del av vårt hållbarhetsarbete inleder vi nu ett samarbete med Revive – en startup med visionen att göra e-handeln mer cirkulär. Med Revives tjänst kan du enkelt både köpa och sälja begagnade scoutdräktsplagg i Scoutshopen, där köpet sker direkt mellan säljare och köpare, utan att ni behöver ha någon kontakt.

Läs mer om Scoutshoppens Second hand