image1[1]

Boomerang 2021

Den 23 juni hoppade 8 scouter på nattåget till Stockholm från Umeå centralstation, 16 timmar senare hoppade dom av båten och var framme på scouternas egen ö Vässarö.

Först tog nattåget oss från Umeå centralstation till Stockholm centralstation. Därifrån gick vi genom ett ganska dött Stockholm klockan 6 på morgonen till tekniska högskolan. Där träffade vi en massa till scouter som också skulle till Vässarö men som var från Stockholm och därför inte tillbringat natten på sittplatser i ett tåg, utan i sin egna säng. Vi hoppade på den första bussen som tog oss till Norrtälje där vi bytte till den andra bussen. Proppad med minst 60 scouter och lika många välpackade lägerrygsäckar tog oss den lilla bussen till slutstationen där en liten skogsväg ledde oss till en brygga. Här satt massor av fler scouter som väntade på båten. När vi satte oss och väntade på vår tur hörde vi flera av Stockholms scouterna klaga över hur dom hade behövt åka hemifrån så tidigt som för 2 timmar sedan för att hinna med bussen. Vi från Norrland som är vana att resa log lite stelt men sen var det dags att hoppa på båten.

Vässarö är en ö som ägs av scouterna. Varje sommar hålls en rad olika läger och aktiviteter där som exempelvis Boomerang 21 som vi var på. Ön ligger i Stockholms skärgård i höjd med Uppsala och nås endast med båt. Just Boomerang är bara för utmanarscouter (15-18 år) men det hålls flera andra läger på Vässarö för alla åldersklasser

Framme på Vässarö togs vi emot av en massa härliga funktionärer som tog oss till vår lägerplats. Efter att vi byggt upp våra sovtält och bläckfisken (ett stort vitt tält som man kan sitta och umgås under) gick vi och badade. Det fanns några klippor man kunde hoppa från (även kallad hoppklippan). När vi kom tillbaka från klipporna hade de andra kårerna som skulle bo på samma lägerplats som oss kommit fram. Sammanlagt var vi 30 personer som bodde på vår lägerplats. 7 från Umeå, 1 från Skellefteå och 2 från Timrå som vi kände sedan innan och valt att bo med, och sedan 18 Falun Scouter som blivit placerade i samma by som oss. Vissa av dem kände vi från tidigare läger men de flesta hade vi aldrig träffats innan. Vi kom alla varandra väldigt nära väldigt fort och delade in oss i grupper så att alla gjorde mat olika dagar.

Under veckan vi tillbringade på Vässarö gick olika grupper från byn och gjorde olika aktiviteter beroende på vad man var sugen på. Man kunde testa på att segla, gå och bada eller basta, bara chilla och sola i byn, ta del av någon av de många workshops som anordnades där allt från egna insektshotell byggdes till att odla helt egen sallad. Man kunde spela volleyboll eller testa Stand Up Paddleboard och massa fler aktiviteter som alla fanns utspridda över ön. På kvällarna anordnades andra aktiviteter som exempelvis rave eller konserter, och jag måste säga att dansa till öronbedövande hög Eric Saade mitt i skogen på en ö 800 km hemifrån är en upplevelse. En av dagarna valde vi att ta en båt till Öregrund, en stad nära Vässarö, där vi fyllde på godis förrådet och köpte sushi till lunch (vilket var välbehövt efter en vecka scoutmat). På kvällen tog vi en annan båt tillbaka till ön.

Sista kvällen gick vi först till den stora scenen där det bjöds på show och musik. Därefter handlade vi våfflor och satte oss på klipporna vid den stora hamnen. Hela vår by satt där och man kände hur det blev som ett farväl. Vi kollade på soluppgången och en efter en gick vi tillbaka för att sova. Det blev inte mycket sömn den natten, framför allt inte för vissa som stannade lite extra länge på klipporna, men som tur fanns det gott om tid att sova på tåget hem.

Text och bild Kristoffer Funk, Polarbjörnarna.