20211010_081109876_iOS

Hajk i friluftslivets tecken

Äventyrarna och några utmanare gav sig ut för att ta reda på om de är #redoförfriluftsliv

Att det är friluftslivets år 2021 har förhoppningsvis ingen missat.

 

Friluftslivets år 2021 är årets stora friluftslivshändelse! Det är ett initiativ som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Många olika organisationer är med och deltar i hela Sveriges natur och även på nätet. Syftet är att få fler människor att prova friluftsliv.

Då Scouterna är medlemmar i Svenskt Friluftsliv och som stora användare av friluftslivet som redskap i scoutmetoden är Scouterna givetvis med under Friluftslivets år 2021! Vi har fått möjligheten att sprida vår kunskap och hjälpa fler att komma ut i naturen.

#Redoförfriluftsliv märke

Under 2021 så är det friluftslivets år och Scouterna genomför ett projekt som heter #hosscouternaärluftenfri och #redoförfriluftsliv. I samband med detta har Scouterna tagit fram ett märke som du nu har möjligheten att ta. Med #redoförfriluftsliv vill vi att fler ska få pröva på scouting i naturen, vill vi bli ännu bättre på att tala om för andra hur bra vi scouter är på friluftsliv och vad vi gör samt hitta på ännu mera skoj i friluftslivet.

Hajken

När det blev dags för höstens hajk så var det en självklarhet för oss att genomföra en friluftshajk med äventyrarna och de nya utmanarna.

Platsen för hajken blev Isälvsleden där vi vandrade från Djupsund till Valfrid Paulsson-reservatet, en vandring på cirka 8 km. Vi började med att ro över vattnet i Djupsund och gick en 500 m tills vi stannade och gjorde lunch. Scouterna fick då med sig sin första utmaning vilket var att tillsammans i patrullerna komma på ett scoutrop för att hylla friluftslivet. Sedan började första vandringen mot platsen vi utsett till övernattningsplats.

Efter att ha vandrat längs med Sundskammen så kom vi fram till övernattningsplatsen där vindskydd och tarpar sattes upp. Patrullernas rop spelades in och lades upp på kårens Instagram middagen lagades på ett lite annorlunda sätt vilket även det var en utmaning, till middag serverades lax på planka/vedträ. Sedan kom kvällen med scoutrop, sånger, spel och lek. Morgonen därpå började med gröt som vi alltid har på hajk, men denna dag var det även grötens dag till råga på allt. Sedan packade vi ihop hajkplatsen och gjorde oss redo att vandra vidare mot slutdestinationen. Patrullerna fick deras andra uppgift vilket var att skapa ett konstverk som förkroppsligar friluftslivet. Vi gick längsmed järnvägen och mötte ett kortare godståg innan vi korsade järnvägen och kom fram till slutdestinationen där lunch lagades, konstverk skapades och till sist så konstaterades att vi klarat mer än sex av utmaningarna och att vi mycket riktigt var #Redoförfriluftsliv vilket ledde till märkesutdelning. Därefter blev det hemresa och hajken avslutades.

Nedan finner ni lite bilder från hajken, kolla även in @tegsscoutkar på Instagram där det finns ännu fler bilder och filmer från hajken.

Följ Tegs scoutkår på instagram

Läs mer om Isälvsleden

Läs mer om Friluftslivets år

Läs mer om #Redoförfriluftsliv