Den 25-27/9 höll Tegs scoutkår och Umeå scoutkår en hajk för utmanarscouter (15–18 år) från distriktet. Vi samlades på Norrmanstorp en bit utanför Umeå på fredag eftermiddag och slog upp vindskydden utanför det lilla torpet. När vindskydden var uppsatta var maten klar. Efter maten bjöd vi på ett lägerbål som uppskattades av alla. Ett lägerbål är när man samlas runt en eld och sjunger sånger och gör olika lekar.

Lördagen drogs igång med att bygga. Vi blev indelade i grupper och fick bygga vad vi ville. Vi fick själva såga ner mindre träd att använda som slanor och med hjälp av sisal-garn byggde min grupp en gunga. Andra grupper byggde ett bord med presenning som tak (som skulle komma till stor användning) och en katapult.

När byggena började bli klara bjöd himmelen på lite duggregn. Efter att vi fortsatt socialisera med alla nya scouter som kom från både Umeå, Skellefteå och Övik började humöret svikta lite i regnet så vi bestämde oss för att få upp värmen genom en skogspromenad! På vägen försökte vi sjunga lite sånger för att hålla uppe humöret vilket funkade si sådär… framför allt när himlen plötsligt öppnade sig mitt under promenaden och det började spöregna. Med lite dystra miner kom vi tillbaka till lägerplatsen och skydd för regnet.

Efter ytterligare några timmar spöregn hade den tappra skaran tappat några scouter som gav upp på grund av bristande vindskydd som fallit ihop under dagen. Efter att vi alla byggt om våra vindskydd igen och stärkt upp dem med extra presenningar och tältspikar var det dags att sova. Efter 18 timmar spöregn slutade det regna vid 5-tiden så när vi vaknade var det en helt ny vacker dag. Efter att vi lagat frukostgröten på stormkök lagade vi lite kladdkaka på stormkök och avslutade sen hajken. Men innan det fick vi både byggarmärket och det helt nya bevismärket stormkök! Blöta och trötta som vi var åkte vi hem och vilade ut oss till nästa äventyr!

Text: Kristoffer Funk, Utmanarscout i Polarbjörnarna