Första inlägget från Viktor Lindström

De senaste dagarna i Seoul har varit fullspäckade med aktiviteter och i princip har vi hållit i gång från 8 på morgonen till en bit efter midnatt alla dagar.
Första dagen spenderade jag och Sandra på nöjesfältet Everland och vattenparken Caribbean Bay. Kortfattat kan man säga att koreanerna drar upp alla attraktionerna ett snäpp mot alla andra länder, så vi fick bland annat testa ett par helt galna vattenrutschbanor och en berg-och-dalbana i trä som fick Balder att blekna.

Dag 2 var den stora dagen i Seoul där vi besökte bland annat världsarven Jongmyo shrine, ett tempelområde, palatset Changdeokgung och den gamla stadsdelen Bukchon Hanok Village. Turen gick vidare till War Memorial of Korea där alla länder som hjälpt Sydkorea under Koreakriget (däribland Sverige) hyllades.
Efter det åkte vi till Koreas Nationalmuseum som också är ett av världens största dito.
Efter lite mat blev det sedan vandring, kabinbana och hiss upp i vad som är en av Seouls mest ikoniska byggnader, N Seoul Tower, för att blicka ut över staden nattetid.

Dag 3 åkte vi i väg till den demilitariserade zonen mellan Nord – och Sydkorea, DMZ.
Där fick vi bland annat lära oss om upprinnelsen till kriget, höra historier om familjer som splittrats och se spår från krigets förstörelse. Vi fick dock också möjlighet att själva blicka in i Nordkorea samt att gå ner i den 3:e infiltrationstunneln 75 meter under DMZ som var tänkt att användas av Nordkorea för att invadera Sydkorea långt efter att avtalet om vapenstillestånd hade tecknats. Tillbaka i Seoul tog vi oss upp i Lotte Tower som med sina 555 m, är en av världens högsta byggnader.
Efter ett stopp vid Gagnam style monumentet så blev det en nattlig vandring upp på en bergstopp längs med stadens ringmur. Därifrån hade vi en fantastisk utsikt över stadens alla ljus och det kändes som den perfekta avslutningen på våra dagar i Seoul!

Andra inlägget

Efter en tuff start med mycket blöt mark och saker som inte fungerat så är nu lägret i gång på riktigt.
Idag anländer de sista deltagarna och programmet har dragit i gång.
Då jag jobbar på stranden, har jag också hunnit med ett dopp i havet och jag kan säga att temperaturen i vattnet är nog så bra som vilken utländsk badort som helst!

Tredje inlägget

Världsscoutjamboreen har fortsatt med den största värmebölja som Korea haft under de senaste 4 åren. Temperaturerna överstiger ibland 35°C med hög luftfuktighet vilket för somliga varit väldigt utmanande. Själv känns det dock som att jag har acklimatiserat mig och funnit sätt att hantera värmen, vilket är skönt
På lägret har vi hunnit ha invigning med bl.a. K-pop, Taekwondo-framträdande, fyrverkerier och drönar-show.
Igår var jag på off-site aktivitet med bland annat besök till ett center för hållbar utveckling av området kring floden Geumgang och besök på Koreas största kycklingslakteri. Kvällen avslutades sedan med ett riktigt bra beach-party som faktiskt varit lägrets höjdpunkt så här långt!
Idag är det Culture Festival Day och för min del kommer det innebära att smaka mig igenom en del andra länders Food Houses.
Fortsättning följer

Fjärde inlägget

Från monsun till värmebölja och sedan tyfon. Vädrets makter har inte gjort detta års världsscoutjamboree lätt för oss!

På grund av de stora riskerna med tyfonen så tog Koreas regering här om dagen beslutet att omlokalisera alla scouter till riktiga boenden.
Igår blev det därför så att vi med över 1000 bussar flyttade ca 37000 personer inom loppet av 10h! Själv bor jag just nu i dorm room på koreanska postens utbildningscenter. Programmet är dock inte slut bara för det. Utan idag blev vi utbussade till Boryeong Mud Festival, som egentligen stängde häromdagen, men som öppnade upp igen i mindre skala för att låta oss scouter ha lite kul.

Ikväll väntas tyfonen nå oss med stormvindar och upp mot 200 mm regn. Nu när vi har tak över huvudet så känns det dock tryggt och det blir mest spännande att se vad vi ska få hitta på under de kommande dagarna

Femte inlägget

Igår fick vi besöka Independence Hall of Korea där vi lärde oss om den koreanska motståndsrörelsen under Japans ockupation under första halvan av 1900-talet. Vi lärde oss också bland annat om hur det koreanska folket behandlades och hur det till slut kom sig att de blev självständiga igen efter slutet av andra världskriget.
På kvällen var det sedan dags att avsluta Jamboreen och det gjordes med K-pop superlive, en konsert där över 20 K-pop-band spelade några av sina absolut bästa låtar. Även om det är rätt så långt från min musiksmak, så måste jag dock säga att stämningen var ”through the roof” och att flera av dem bjöd på riktigt bra shower!

Idag har jag rest till Koreas näst största stad Busan på sydkusten för att spendera min sista tid innan hemfärden. Här slås jag åter igen över hur kuperat Korea är och över att det blir rätt så häftiga kontraster med att ha skyskrapor bredvid både lummigt skogsbetäckta berg och vackra sandstränder.

Sjätte inlägget

Min tid i Korea är nu över och efter 3 veckor borta känns det faktiskt väldigt skönt att få komma hem igen till sin familj, ett mildare klimat och lite annan mat än den vi haft här borta. ”Don’t get me wrong”, jag är väldigt nöjd med min resa, dock borta bra men hemma bäst!
Min sista tid i Korea spenderades i hamnstaden Busan.

Igår besökte jag och mina nya reskamrater Erik och Björn först Gamcheon Cultural Village, ett samhälle i utkanten av Busan där många konstnärer och andra kulturella personer bor (kanske syns det på hur färgstarka och utsmyckad deras hus och gator är?).
Därefter besökte vi Biff Square och Jagalchi Market, två tungviktare när det kom till koreansk matkultur.
På Jagalchi market fick vi välja vår egen uppsättning av seafood från akvarier med dagens fångst. Därefter rensades den framför våra ögon innan vi fick gå med våra styckdetaljer en våning upp för att få dem tillagade. Lunchen kom att bestå av både Sashimi och BBQ på plattfisk, bläckfisk och ål, innan vi begav oss ut till naturreservatet Taejongdae.

Där kunde vi från hög höjd blicka ut över Koreasundet och även se ett monument till de 6 stater
(däribland Sverige) som bistod med sjukvård under Koreakriget.
Idag inleddes dagen med ett besök till Koreas vackraste tempel, Haedong Yonggungsa Temple. Liggandes precis intill havet är det en av de mest heliga platserna för Sydkoreas buddister och utan att ha sett alla andra tempel i landet känner jag nog ändå att det gör rätt för sin titel.
Nästa anhalt blev Haeundae beach, en av Busans fina sandstränder som nu återigen hade fått öppna efter tyfonens framryckning.
Innan våra tåg avgick kände vi dock att vi ville hinna med ett stopp till, så vi rörde oss till Spa Land i världens största butik, Shinsegae Centrum City.
Med sina nästan 127 000 kvadratmeter var det inget problem för den byggnaden att inrymma ett spa med två varma saltvattenkällor, ett stort antal tempererade pooler, bastur från olika länder och tidsepoker samt behandlingar och restaurang. Jag kände att min tid där inte alls räckte till för att hinna utforska allt, men hur som helst kändes det väldigt skönt att få bli fräsch ut i hårrötterna inför den ca 1 dygn långa resan hem mot Sverige igen!