Dogde City 2.0 – sommarläger i Boden

26 juli, 2019 av Björn Torkelsson

Klockan 05.40 på morgonen den 27 juli samlades vi på tågstationen i Umeå för att äntra tåget mot Boden och sommarlägret Dodge City 2.0. Vi var 6 upptäckare från Tegs scoutkår, 7 äventyrare från Teg och Umeå scoutkårer och 3 ledare som skulle ta tåget norrut. Två ledare skickade vi med bil och släp med all gemensam packning. Det var nog den varmaste dagen på hela sommaren, det kändes i alla fall så när vi kom fram till Boden scoutkårs stuga i Sävesta, en liten bit utanför Boden, där Vilda västern lägret Dodge City 2.0 hölls.

När vi kommit fram och fått veta var vi skulle bo, hjälptes vi åt att bära upp alla gemensam packning och sedan reste vi tälten vi skulle bo i den kommande veckan. Vår lägerplats låg inne bland träden och det var inte helt lätt att hitta jämna och bra platser att resa tälten på, men det gick till slut, nästan i alla fall… På kvällen besökte vi saloonen för första, men inte sista gången.

På söndagen gjorde vi en utflykt till Bodens fästning och fick en guidad rundtur. Isak fick skjuta den jättestora kanonen. När vi kom tillbaka så fortsatte vi att bygga på vårt matbord.

Måndagen ägnades åt klättring och hantverk uppe vid Åbergsfortet. Nästan alla provade på att klättra och det var flera som tog sig ända upp. En del flera gånger. På hantverket gjorde vi käpphästar, drömfångare och slog våra egna rep.

På tisdagen har vi olika organisationsövningar inför fredagen tillsammans med Hortlax och Vällingby scoutkårer. Just ja, Isak fyllde ju år idag!

Onsdag. Äntligen dags för paddling. Vi fick dela upp oss i två gruppen. De som paddlat tidigare fick börja med att paddla uppströms till Indianön. När vi kom fram till ön, täljde vi alla varsin totempinne, innan det var dags för lunch. Efter lunchen så var det paddellekar för ena gruppen och den andra hade lekar på land. Sen bytte vi. När vi lekt färdigt så fick de som inte paddlade på ditvägen paddla hem. Tillbaka på lägret var det lite surt, det blev inget bad när vi var på indianön, men istället kom överraskningen. Tillsammans med scouterna från Skellefteå så åkte vi till Nordpoolen och badade.

Torsdag var den stora marknadsdagen då alla kårer hade kommit på något att ha på marknaden. Vi hade en enarmad bandit där man kunde vinna popcorn.

På fredagen var det dags för den stora skattjakten där vi skulle hitta den stulna skatten. Vi plockade också ihop alla våra saker och rev så mycket som möjligt av vår lägerby. Det blir tidig morgon för vi ska med det tidiga tåget hem.