Far på egna scoutäventyr sommaren 2018

20 januari, 2018 av Simon Lundgren

Nu är det hög tid att du anmäler dig om du vill följa med på något av Scouternas gemensamma arrangemang sommaren 2018. Det är en chans till roliga och spännande scoutupplevelser tillsammans med scouter från andra delar av vårt land. Du anmäler dig själv.

Naturligtvis kommer vi som vanligt ha läger och andra aktiviteter tillsammans i kåren om du hellre vill följa med dina scoutkompisar. De kommer att visas här på hemsidan och du får också information av dina scoutledare.

Några av lägren är mycket populära och fulltecknas snabbt när anmälningarna öppnar. Om du väldigt gärna vill delta kan det därför vara bra att själv hålla koll, t.ex. på lägrets facebook.

Uppdaterat 2018-01-20.

Biscaya

Scouternas skolfartyg Biscaya af  VindalsöÅlderssymboler Äventyrar- Utmanar- och RoverscouterOmbord på Biscaya får du tillsammans med Biscayas erfarna skeppare uppleva ett riktigt segeläventyr oavsett om du är van seglare eller aldrig har satt din fot på en segelbåt tidigare. Alla årets seglingar utgår från Höllviken i Södra Skåne. Beroende på vart vindarna bär kan du som är Äventyrar-, Utmanar och Roverscout även få besöka våra grannländer i söder.

Anmälan senast 30:e april 2018, men först-till-kvarn gäller så passa på att paxa din plats så snart som möjligt.

Några av kårens scouter berättar om seglingar med Biscaya>>

Läs mer om de olika seglingarna, anmälan mm Biscaya 2018>>

Vässarö

Vässarö sommaren 2015
Vässarö sommaren 2015

Vässarö är scouternas ö i Stockholms skärgård. Här arrangeras varje år flera läger. I år  Upptäckare Äventyare Utmanare symbolerkan t.ex. du som är Upptäckar- eller Äventyrarscout fara på Frilufts och Seglarläger 16-22 juli. Först till kvarn gäller för anmälan. För Utmanarscouter  som funderar på framtiden och livet finns Existera, där deltagarna träffas 3 gånger under 2018.

Läs mer om och anmälan till Frilufts och Seglarläger>>

Läs mer om Existera>>

Kåren har flera gånger varit på olika läger på Vässarö. Se bilder från Vässarö 2011 och Boomerang 2016.

Blå Hajken

Flotten strax innan avfärden på KlarälvenÅldersymboler Utmanare och Rover

Blå Hajken är ett äventyr i den svenska vildmarken för Utmanar- och Roverscouter samt ledare. Välj mellan att 23 juli – 2 augusti i Jägarna vandra i Jämtländska fjällen eller 31 juli – 11 augusti i Forsfararna vandra i Värmländska skogarna med flottfärd på Klarälven. Genom samarbete med Scouternas folkhögskola innebär ett deltagande i Blå Hajken även att du genomgår ledarutbildningen Leda Scouting.

Anmälan senast 31 mars 2018.

Här hittar du mer om och anmälan till Blå Hajken 2018>>

Här berättar en av kårens scouter om sina upplevelser med Forsfararna>>

Reportage om Blå Hajken i tidningen Scout nr 3, 2017>>

36 år efter Blå Hajken träffas de fortfarande. Läs om Blå Hajken som gav vänner för livet>>

Explorer Belt

Framme i Nitra efter 10 dagars vandring och fantastiska möten med många spännande människor.

Utmanare symbolExplorer Belt är för Utmanarscouter, 16-20 år, som vill uppleva något utöver det vanliga. Det är en utmaning där du vandrar under tio dagar tillsammans med en parkamrat och får möta en ny kultur på nära håll. Om du inte har någon kompis som du gärna vill gå med kan du ändå anmäla dig och få hjälp att hitta en ny scoutvän. Vandringen följs av lika många dagars rundresa i landet tillsammans med andra scouter från Sverige. Arrangemanget genomförs i samarbete med Scouternas Folkhögskola.

2018 kan du välja att genomföra Explorer Belt i Tjeckien 17 juni – 7 juli eller i Italien 17 juni – 8 juli.

Anmälan senast 15 januari 2018.

Läs mer om respektive arrangemang och anmälan till Explorer Belt 2018>>

Här finns berättelser från när ett par av kårens scouter vandrat Explorer Belt i Slovakien>> och Explorer Belt i Nederländerna>>

Roverway

Åldersymboler Utmanare och RoverPå det återkommande arrangemanget Roverway 2018 för Utmanar- och Roverscouter väljer du själv vad du vill göra och placeras ”path” med andra likasinnade scouter från hela Europa. Årets tema är ”Opposites Attract”och går av stapeln  utanför Amsterdam i Nederländerna 23 juli – 2 augusti. Finns intresset kommer den svenska kontingenten även åka på en tredagars rundresa i Amsterdam och bo på en båt. Du som är född  3 augusti 1995-  23 juli 2002 kan delta som deltagare. IST är du om du är född senast 3 augusti 1995.

Anmälan är öppen.

Läs mer om Roverway och hur du anmäler dig här Roverway 2018>>

Leda för en hållbar värld

FjällUtmanare symbolMed utgångspunkt i FN:s globala hållbarhetsmål på kan du som är Utmanarscout på kursen ”Leda för en hållbar värld” utveckla ditt ledarskap. Kursen genomförs i fjällmiljö, exakt plats är ännu ej bestämd, första veckan i augusti 2018 och är ett samarbete mellan Scouterna och Försvarsmakten.

Anmälan stänger i mars 2018. Urval kommer att ske bland de som sökt, besked ges en vecka efter att anmälan stängt.

Två av kårens scouter deltog 2017 i Blekinge skärgård, ombord på Försvarets stora segelfartyg Gladan med temat havsfrågor. Läs om upplevelserna här>>

Läs mer om kursen, anmälan m.m.: Leda för en hållbar värld>>

Världsscoutjamboree 2019

Ytterligare en sommar fram är det dags för Världscoutjamboree i USA (WSJ 2019). Jamboree Ålderssymboler Äventyrar- och Utmanarscouterarrangeras var fjärde år någon stans i värden och är scoutrörelsens största internationella läger. Till en jamboree reser du tillsammans med alla svenska scouter i en grupp, som kallas kontingent. Du har bara en chans att åka på en jamboree. För att ansöka om att åka som deltagare måste du vara född mellan 22 Juli 2001 till 21 Juli 2005. Är du äldre har du möjlighet att ansöka om att vara ledare i någon av den svenska kontingentens avdelningar eller IST (=funktionär).

Anmälan planeras att öppna 19 februari 2018.

Flera av kårens scouter deltog på  WSJ 2011 i Kristianstad, Skåne och WSJ 2015 i Japan.

Läs mer om WSJ 2019 i USA här>>

 

Fler spännande äventyr och utmaningar med scouter runt om i världen på läger, som volontär eller utbytesstudent finns här>>

Glöm inte bort att berätta för din ledare om du kommit med på ett läger, så kan du få tips hur du kan söka bidrag till din upplevelse.

scoutlilja-114-morkbla