Håll värmen i kylan

8 februari, 2018 av Simon Lundgren

Spårarscouter Stora Sten 2016Vi scouter gillar att vara utomhus och göra roliga saker året runt. Det finns en rad enkla knep som gör att du slipper frysa om fötterna och kan göra pillerjobb med händerna även när temperaturen som nu kryper nedåt.

Upplevd temperatur

Här vid kusten är det ofta blåsigt och fuktigt. Det gör att du kan behöva mer kläder än vad termometern visar.

SMHI har information om upplevd temperatur och en tabell med effektiv temperatur här>>

Varm i hela kroppen

En grundregel är att försöka hålla sig torr närmast kroppen. Ett gammalt välkänt tips är ha flera lager av kläder med en någorlunda vind- och vattentät skaljacka och överdragsbyxor ytterst. Om du blir varm under någon aktivitet kan du ta av dig extra tröjan. Undvik bomull närmast kroppen, för det suger upp kroppens naturliga fukt och gör dig kall. Ull värmer gott även när det blivit lite blött.

Glöm inte mössan

Största värmeförlusten har vi från huvudet. Är du kall om huvudet fryser du om hela kroppen.

Varma händer

Som scout har du säkert redan fått höra att det är bra att ta med ett par tunna fingervantar, gärna av ull eller fleece, så du inte blir så kall när vi behöver vara lite mer fingerfärdiga. Om du blir fryser värmer också två vantar på handen bättre än en, eftersom det blir ett luftlager mellan vantarna.

Varma fötter

Precis som för händerna är ett bra tips att ha en tunn ull- eller syntet strumpa under tjocksockarna. Det gör också att du undviker att få skavsår. Det är också ett bra tips för fräscha fötter i sommarens vandringskängor.

Ett par extra värmande sulor i vinterkängorna kan också göra susen om kängans sula inte är tillräckligt isolerande.

Fler tips

Fler scouttips för att klara en kall kväll och natt i naturen finns här>>