Scouter är schyssta kompisar

16 september, 2017 av Simon Lundgren

Spindelnätet samarbete

Den 21 september varje år är scouternas fredsdag.

Den 21 september är också FN:s officiella fredsdag.

Årets budskap: Att vara en schysst kompis

”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.”

Så lyder den första punkten i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Varje år kommunicerar Scouterna ett budskap på fredsdagen. Årets budskap handlar om att vara en schysst kompis idag och alla andra dagar.

Säg ”hej” och låt alla vara med

I nästan allt vi gör i Scouterna är vi tillsammans med andra. Scouting är bäst när vi är många och för att så många som möjligt ska vilja bli scouter är det också viktigt att du är en förebild och välkomnar fler.

Att vara en schysst kompis både i verkliga livet och på nätet är jätteviktigt. Vad har du för schysst kompis-tips? Du kan berätta i sociala medier hur du tycker att en schysst kompis är, eller skriva en berättelse om när någon annan var en riktigt schysst kompis. Hashtagga #scoutergör när du postar!

Ladda ner affischen ”Hur är jag en schysst kompis” här>>

Fredsbudskap med Anna Lundberg från Scouterna på Vimeo.

”Det är modigt att vara en schysst kompis!! Därför ska du ge dig själv en klapp på axeln om du är en!” Anna Lundberg

Läs hela Scouternas fredsbudskap 2017 här>>

Trygga Möten

Att vara en schysst kompis är grunden i Scouternas arbete med en trygg fritid. Vi visar varandra hänsyn och respekt.

Scouterna är en barn- och ungdomsrörelse med ett enda fokus: den unges personliga utveckling. Barnets bästa måste alltid komma i första rummet. Risker för övergrepp finns överallt i samhället, även inom ideell verksamhet. Scouternas mål är en verksamhet fri från övergrepp och kränkningar i alla former.

Alla kårens ledare har gått Scouternas kurs Trygga Möten.  Där får alla ledare och de som vill öva på att uppmärksamma mobbing och kränkningar och hur man ska hantera dem. Här kan du läsa mer om kårens arbete med Trygga möten>>

100 % scout

Vi är många och vi är stolta, vi är lika men ändå olika. Målet med kampanjen 100% scout är att synliggöra Scouterna i samhället, att visa att vi finns överallt och att vi är en del av den globala fredsrörelsen. Ta på dig din scouttröja eller scoutskjorta och berätta varför du är scout för vänner, bekanta, kollegor och främlingar på stan och var stolt för den du är.

Tidigare år

Tidigare år har Scouternas fredsbudskap bl.a. handlat om att sträcka ut en hand till de som är på flykt>> och att stärka barn och ungdomars kroppsliga självförtroende och självkänsla, läs mer om Scouternas program Free Being Me>>

Alla kan inte göra allt men alla kan göra något!